Is jouw hond een moeilijke eter?

Je houdt de bak hondenvoer voor de zoveelste keer voor je hond. Geen haar op zijn trouwe hondenkop die eraan denkt. Je knuffelt, aait, smeekt… maar nee. Met een grote zucht gaat hij liggen. Je prakt er vervolgens maar wat nat hondenvoer doorheen, in de hoop dat hij zijn bak nu wél leeg gaat eten. Traag kwispelend neemt hij beleefdheidshalve een hapje omdat je het hem zo lief vraagt, maar dat was het dan.

Komt dit je bekend voor? Dan kunnen we wel stellen dat jouw hond een moeilijke eter is. Waar de ene hond zijn bak binnen tien seconde helemaal leeg heeft, doet de andere hond er soms dagen over om zijn bak leeg te eten. In dit artikel geven we je meer informatie over honden die minder goed eten. Ook geven we je nuttige tips als jouw hond een moeilijke eter is.

Wil jouw hond helemaal niet eten?

Je bent bezorgd. Hij at altijd al minder enthousiast maar helemaal níét willen eten is raar. Overleg met de dierenarts als hij meerdere maaltijden over heeft geslagen de afgelopen dagen. Bij een puppy mag je zelfs al aan de bel trekken als hij een dag helemaal niets eet. Hoewel een hond simpelweg een moeilijke eter kan zijn, kan het ook voorkomen dat hij ziek is. Om dit uit te sluiten, kun je jezelf de volgende vragen stellen. Is mijn hond:

loops of drachtig?
lusteloos, energieloos?
afgevallen?
tanden aan het wisselen/gebitsproblemen?
niet ontwormd?
aan de diarree?
dorstiger dan anders?
koortsig?

Als je alles met ‘nee’ beantwoordt, dan is je hond waarschijnlijk oké. Honden kunnen goed zonder eten, maar we snappen dat je het moeilijk vindt. Een hond kan gewicht verliezen, maar hij zal altijd genoeg eten om te overleven. Let op: bij puppy’s gelden andere richtlijnen, zij hebben voedingsstoffen hard nodig om te groeien.

Wat is de oorzaak?

Regelmaat
Is er iets in het leven van je hond veranderd of ben je van voer veranderd? Jouw hond is een gewoontedier en kan van streek raken als er (stressvolle) veranderingen zijn.

Rangorde
Bij meerdere honden, kan de rangorde veranderd zijn. Een jongere hond kan een oudere hond gaan domineren waardoor het oudje pas mag eten als de jonge hond klaar is.

Tussendoortjes
Krijgt je hond tussendoortjes? Misschien niet van jezelf, maar van anderen of heeft hij zelfs iets kunnen eten waar je niet van weet?

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

Wat moet je vooral niet doen?

Eet jouw hond normaal gesproken normaal, maar nu even niet? Dan is het nu zaak hem weer aan het eten te krijgen. Dan hebben we enkele nuttige tips voor je. maar eerst, je moet NIET:

– Het eten laten staan, het verliest zijn geur en smaak.
– Abrupt van voer veranderen. Meng nieuw voer gedurende een week met het oude voer.
– Storen tijdens het eten. Geef je hond de tijd.
– Belonen voor niet eten, dus niet troostend aaien. Aandacht vindt hij heerlijk. Hij kan eruit leren dat als hij niet eet, hij aandacht krijgt.
– Aan je hond laten zien dat je iets lekkers door zijn eten doet. Anders kan de slimmerik eruit leren dat als hij niet begint met eten, dat hij extra lekkers krijgt.
– Vanaf tafel mensenvoer geven. Hij kan ander voer weigeren omdat hij op dat lekkere mensenvoer wacht.
– De eetlust verpesten: geen tussendoortjes geven. Belonen doe je met een deel van de dagelijkse portie van zijn voer.
– Straffen voor niet eten. Niet belonen voor wel eten. Eten is normaal en hoeft geen aandacht te krijgen.

Onze tips

We weten nu wat je vooral niét moet doen. Maar, wat kunnen we wél doen om de moeilijke eters weer aan het eten te krijgen?

– Maak een lange wandeling vlak voor het eten.
– Doe wat warm water over het voer, dan komt de geur boven.
– Doe varkensreuzel door het over.
Probeer een andere bak en op een andere plaats.
– Verwijder het eten na vijf minuten, zo leert hij dat het niet onbeperkt beschikbaar blijft.
– Geef hem eten voordat jij gaat eten, zo heeft hij dan geen honger, hoeft niet te bedelen en jij wordt niet verleid hem menseneten te geven.
– Voer meerdere keren kleine porties.
– Zorg dat er geen afleiding is.
– Doe natvoer door de brokken.
– Geef voer voor actieve honden. Hier hoef je minder van te voeren.
– Maak hem jaloers door een ander huisdier ook te voeren.
– Verstop zijn eten in speeltjes.
– Voer hem snippertjes verse pens of ander vers vlees door zijn brokken.

Bekijk ook: ons aanbod smaakvolle én voedzame hondenbrokken op hondenvoeronline.nl.

 

Een hond die niet graag eet hoeft niet ziek te zijn. Vaak is het voldoende om een van bovenstaande tips toe te passen of een combinatie ervan. Wees consequent, geef hem structuur en geniet samen!

Hondenvoer kopen bij hondenvoeronline.nl

Ben jij op zoek naar kwalitatieve en voedzame hondenvoeding? Neem dan eens een kijkje in onze webshop: www.hondenvoeronline.nl

 

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.