Gebitsproblemen bij honden

Het overgrote deel van honden boven de drie jaar heeft gebitsproblemen. Vaak merk je dat als eigenaar niet, dus is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Je hond kan veel pijn hebben van een verborgen ziekte zoals een parodontale aandoening.
Vergeleken bij gebitsproblemen bij mensen werkt het bij een hond iets anders. Mensen hebben vaker gaatjes, bij honden ontstaan de problemen vaak door gingivitis of gebroken tanden en kiezen. Een geschatte tweederde van alle honden heeft een vorm van deze ziekte.

Parodontale ziekte

Rondom de tand, aan de rand van het tandvlees begint deze ziekte vaak in de vorm van gingivitis. Deze ontsteking zet vervolgens door aan de buitenkant van de tand of kies. Blijft het probleem niet gedetecteerd, dan zet de ontsteking zich voort naar het binnenste gedeelte van de tand of kies. Van daaruit gaat uiteindelijk ook de wortel van de tand rotten, raakt het kaakbot ontstoken en zal de kies uiteindelijk uitvallen. Dit is een gevaarlijke ziekte die je kunt voorkomen.

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

• Bacteriën
• Plaque
• Voeding
• Schade (bijv. door een ongeval of door stenen bijten)

Verzorg het gebit van je hond goed ter voorkoming van gebitsaandoeningen. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij honden. Het begint bij het vormen van plaque. Op de tanden en kiezen van de hond vormt zich een soort film van plakkerig materiaal. Bacteriën zijn dol op deze plaque en vermeerderen zich snel. Een gedeelte van deze plaque verdwijnt vanzelf door de eetgewoontes van je hond, door z’n tong of door op botten te kauwen. Als plaque echter blijft zitten op het tandoppervlak, wordt het steeds dikker en harder.

Dan vormt zich tandsteen. Tandsteen heeft een grillige oppervlakte en trekt nog meer bacteriën aan die verharden op de tand. Als tandsteen in aanraking komt met het tandvlees, ontstaat er een ontsteking. Deze ontsteking van het tandvlees heet gingivitis. Dit is het eerste stadium van parodontale ziekte. In dit stadium is de hond nog te redden met de juiste behandeling.

Hoe voorkom je tandsteen?

• Poetsen
Botten of kauwspeeltjes
Speciale voeding

Tandsteen kun je het best voorkomen door de tanden van je hond dagelijks te poetsen. Als je dat niet iedere dag doet, kun je speciale kauwspeeltjes en snoepjes geven aan de hond. Sommige soorten hondenvoer zijn speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat tandsteen vormt. Je dierenarts kan daar meer over vertellen. Er zijn ook producten die je aan het drinkwater van je hond kunt toevoegen.

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

Helpen droge brokken om tandsteen te verwijderen? 

Hondenvoeronline.nl verkoopt kwalitatief hondenvoer dat helpt om tandsteen te vermijden. Echter, als het tandsteen eenmaal gevormd is, dan krijg je het niet meer weg met speciale brokken. Vaak moet de hond onder narcose behandeld worden. Dan wordt het tandsteen verwijderd en de tanden gepolijst. Na deze behandeling kan het nuttig zijn om te gaan starten met voeding dat helpt om tandsteen te vermijden.

Wat doet de dierenarts bij gebitscontrole en schoonmaak?

Ten eerste zal je dierenarts het gebit en de mond controleren. Indien nodig worden röntgenfoto’s gemaakt om te zien in hoeverre de ontsteking onder het tandvlees zit of het al in de tanden zit. Soms is het verwijderen van kiezen of tanden de enige mogelijkheid je hond te redden.

Met een goede verzorging van het gebit van je hond voorkom je dat hij onnodig pijn lijdt. Een vergevorderde ontsteking als parodontale ziekte, kan vervelende gevolgen hebben. Besteed daarom aandacht aan het gebit van je hond. Je dierenarts kan je adviseren over de verzorging van je lieve viervoeter ter voorkoming van gebitsproblemen.

Hondenpension boeken hoogseizoen

Ben jij op zoek naar een fijne logeerplek voor jouw hond? Wij hebben nog plaatsen beschikbaar: zowel in onze dagopvang, als in ons hondenpension. Reserveren kan via onze website!

 

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.