Van pup tot volwassen hond: zo zit dat!

Honden zijn net kinderen; vooral wanneer ze nog op hun allerkleinst zijn. In deze blog bespreken we alles over puppy’s en het opgroeien van onze favoriete huisdieren. Want, wanneer wordt een puppy nu eigenlijk volwassen? Is daar een specifiek antwoord op? En, wanneer moet je overstappen van puppy- naar volwassen hondenvoeding? Daarnaast nemen we jou mee in het ‘All-life-stages’-principe van de hondenvoeding FarmFood.

Welke voedingsbehoeften heeft een pup? 

Een hond wordt natuurlijk geboren als schattige puppy: in deze tijd leert hij op speelse wijze kennismaken met het leven. Een pup heeft ongelooflijk veel aandacht nodig en moet alles nog leren: aan de lijn lopen, zindelijk maken en uiteraard socialiseren met andere honden.

De voedingsbehoefte van een pup is anders dan die van een volwassen hond. Over het algemeen heeft een pup behoefte aan calorierijk voedsel met veel eiwitten en calcium. De voeding van een volwassen hond bevat wat minder calorieën, maar is daarentegen rijk aan mineralen, vitaminen en nutriënten. Het is over het algemeen dus geen goed idee om jouw volwassen hond puppyvoeding te geven, of andersom.

De hondenpubertijd

Na de puppy fase belandt de hond in zijn puberteit. Zoals je waarschijnlijk al kunt bedenken is dit, net als bij de mens, een fase waarin hormonen een grote rol spelen. In de puberteit kan de hond dan ook de dingen die hij tot dan geleerd heeft vergeten en meer van zijn eigen karakter laten doorschemeren. Deze periode kan daarom als lastig worden ervaren wanneer jou inmiddels puberhond zich ongehoorzaam gedraagt. In deze fase is het van groot belang om consequent te blijven, uiteindelijk zal de hond volwassen worden en het moeilijke pubergedrag achter zich laten.

 

Volwassen

Na de puberteit wordt jouw hond volwassen. Voor het baasje is dit de makkelijkste fase waarin hij/zij en de hond elkaar inmiddels goed kennen! Het is per hond verschillend wanneer deze daadwerkelijk in de volwassen fase belandt, zo worden kleinere honden sneller volwassen dan grote honden.

Op de vraag: wanneer is een hond echt volwassen, valt geen specifiek antwoord te geven. Doorgaans geldt dat een hond bij de leeftijd van 1 jaar ongeveer volwassen is. Echter, er zijn een aantal richtlijnen om te achterhalen of jouw hond echt geen pup meer is:

– De hond verliest zijn puppyvacht en heeft meer kam-aandacht nodig.

– De hond is al zijn melktanden kwijt, dit is te merken doordat hij met stevigere speeltjes aan de slag gaat.

– De groeispurt van de hond zit er op, dit is te merken doordat de hond minder calorieën nodig heeft en wellicht minder zal eten dan je gewend bent.

Wanneer overstappen op volwassen hondenvoeding?

Geef jij jouw pup reguliere hondenvoeding? Dan kun je op volwassen hondenvoeding overstappen wanneer de hond fysiek volwassen genoeg is. Dit is meestal als de hond de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. Echter, wanneer dit precieze moment is, hangt af van de grootte van de hond. Over het algemeen geldt het volgende:

• Kleine rassen: 9 à 12 maanden
• Grote rassen: 12 à 15 maanden
• Hele grote rassen: 18 à 24 maanden

Let wel op: dit zijn indicatoren en zijn per hond verschillend. elke hond is uniek en heeft zijn eigen tempo, net als de mens. Kijk dus altijd goed naar het gedrag en de specifieke behoeftes van jouw hond.

Farm Food all life stages: alle honden dezelfde voeding.

Waar het bij reguliere hondenvoeding geen goed idee is om een puppy en volwassen hond dezelfde brokken te geven, geldt dat niet voor de hondenvoeding van Farm Food. Deze voeding is namelijk geschikt voor álle honden: ongeacht het ras, de leeftijd of de dagelijkse activiteiten van de hond.

Dit principe wordt het ‘all-life-stages’-concept genoemd en is gebaseerd op de spijsvertering en het eetgedrag van een verre voorouder van iedere hond: de wolf. In de natuur eten wolven en andere hondachtigen allemaal van hetzelfde prooidier. Jonge en drachtige dieren eten van nature wat meer, de oudere dieren eten wat minder.

Ben jij benieuwd naar de hondenvoeding van Farm Food? Of ben jij simpelweg op zoek naar hoogwaardige hondenvoeding voor jouw pup of volwassen hond? Neem dan een eens een kijkje in onze webshop: www.hondenvoeronline.nl

Woon je bij ons hondenpension in de buurt? Kom dan jouw hondenvoer gerust bij ons ophalen. Neem gerust even contact met ons op voor een afhaalafspraak.

Hondenpension boeken hoogseizoen

Ben jij op zoek naar een fijne logeerplek voor jouw hond? Wij hebben nog plaatsen beschikbaar: zowel in onze dagopvang, als in ons hondenpension. Reserveren kan via onze website!

 

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.