Is het coronavirus gevaarlijk voor honden? En alles over de maatregelen binnen ons hondenpension.

Honden en het coronavirus

Ongeveer een jaar geleden is in de Chinese stad een tot dan toe onbekend virus van dier op mens overdragen: het coronavirus. Na de uitbraak kreeg het virus de officiële naam “COVID-19”. Al heel snel werd het coronavirus in verband gebracht met een markt in Wuhan waar levende dieren werden verhandeld. 

Het virus veranderde al snel, waardoor het al vrij snel ook van mens op mens overdraagbaar werd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van het coronavirus afgelopen jaar dan ook tot een internationale gezondheidscrisis verklaard.

Al sinds maart worden er wereldwijd talloze maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze maatregelen gelden voor iedereen. Althans, voor mensen. Maar, hoe zit het nu eigenlijk met het coronavirus bij honden?

Kunnen honden het coronavirus krijgen?

Goed nieuws! De kans dat honden geïnfecteerd raken met het coronavirus is zeer klein. Er zijn wereldwijd nauwelijks dieren bekend die te maken hebben gekregen met het virus. Gekeken naar het totaal aantal menselijke besmettingen, lijken honden en bijvoorbeeld ook katten het virus, gelukkig, veel minder snel te krijgen.

Het coronavirus: van huisdier op mens overdraagbaar?

Er is geen bewijs gevonden dat huisdieren een bron van infectie zijn. Echter, ieder oppervlak wat met een virus in aanraking komt kan een bron van besmetting zijn. Dit geldt dus ook voor de vacht van een dier, of de afscheiding uit de neus van een hond of kat.

Om die reden wordt er geadviseerd om huisdieren zoveel mogelijk uit de buurt te houden van met het coronavirus besmette mensen. Daarnaast wordt er aangeraden om huisdieren van besmette mensen thuis te houden, om te voorkomen dat ze het virus eventueel op een ander huisdier, of een persoon overdragen. Is het thuis houden van uw hond écht geen optie? Houd dan uw hond aangelijnd en zorg dat hij/zij uit de buurt blijft van andere huisdieren.   

Heeft u milde klachten, zoals hoesten of een verkoudheid? Ook dan wordt er voor de zekerheid aangeraden om het contact met uw huisdier zoveel mogelijk te beperken.

 

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

Contact met andermans huisdieren

‘Beter voorkomen dan genezen’, zo luidt een oud gezegde. En, niets in minder waar. Volgens de WHO is het op zich geen probleem om in contact te komen met andermans huisdieren. Het is hierbij wel belangrijk dat u voorzichtig bent. Was dus altijd uw handen goed nadat u in contact bent geweest met een hond of kat van iemand anders.

Maatregelen coronavirus huisdieren

Vanwege de ernst en de zeer snelle verspreiding van het virus heeft het kabinet, op aanraden van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), strenge maatregelen getroffen voor Nederland. Het RIVM heeft richtlijnen hoe een epidemie het beste kan worden aangepakt. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. 

Wetenschappelijke inzichten geven dus ook aan om goed op uw hygiëne te letten wanneer u in contact bent geweest met andermans huisdier. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de vacht van uw huisdier een bron van besmetting kan zijn. 

Maatregelen binnen ons hondenpension

Uiteraard doen ook wij er alles aan om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt tegen gegaan. Daarnaast vinden wij uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers uiteraard het allerbelangrijkste. Wij hebben om die reden de volgende maatregelen getroffen binnen ons hondenpension:

– Wij vragen u bij aankomst gebruik te maken van onze deurbel
– Wij kunnen maximaal 1 persoon tegelijk ontvangen. Is er al een persoon binnen? Dan vragen wij u even buiten te wachten.
– Wij vragen u om uw handen te ontsmetten bij de daarvoor bestemde desinfectiepaal.
– Heeft u klachten? Laat dan iemand anders uw hond brengen/halen. (Uiteraard is het hierbij van belang dat u zich aan de hygiëne voorschriften houdt)
– Wij vragen u altijd 1,5 meter afstand te houden van onze medewerkers.
– Contant betalen is niet meer mogelijk, gelieve uw betaling te voldoen met pin of d.m.v. een bankoverschrijving.

Hoe meer mensen zich aan de gestelde maatregelen houden, hoe sneller het virus bestreden kan worden. Laten we met zijn allen hopen op een snelle en zo goed mogelijke afloop van deze bizarre situatie! Wij wensen u én uiteraard uw hond alle gezondheid toe!

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.