Bescherm uw hond tegen teken

Teken zijn vervelende parasieten die een hele hoop ongemak en zelfs ziektes bij uw hond kunnen veroorzaken. Natuurlijk wilt u er alles aan doen om te voorkomen dat uw hond last krijgt van teken. Benieuwd wat u kunt doen om uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen teken? Wij leggen het uit in deze blog.

Wat doet een teek precies?

Een teek is een klein insect dat bloed nodig heeft van een mens of dier om te kunnen overleven. Een teek probeert altijd een plekje op de huid te vinden waar hij zich aan vast kan bijten, om hier vervolgens bloed uit op te zuigen.

 Een tekenbeet is meestal geheel pijnloos. Uw hond zal dus in principe geen last hebben van de beet zelf. Het vervelende aan een tekenbeet zit hem voornamelijk in het feit dat teken ziekteverwekkers kunnen achterlaten; 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie. Deze bacterie kan worden overgedragen op uw hond. Is uw hond besmet met de Lyme bacterie? Dan kunnen er vervelende klachten optreden. Hierbij kunt u denken aan klachten zoals:

Gewrichtspijn
Nierproblemen
Verminderde eetlust
Huidklachten
Koorts
Neurologische klachten

Het is dus ontzettend belangrijk dat uw hond zo goed mogelijk wordt beschermd tegen teken. Graag geven wij een aantal handige tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw hond last krijgt van tekenbeten.

Wanneer zijn teken actief?

De meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. Vroeger hadden we, vanwege de koude winters, in de winter nooit last van teken. Echter, door het veranderde klimaat kunnen we inmiddels stellen dat teken het hele jaar door aanwezig zijn.

Om u en uw huisdier een beetje op weg te helpen, helpen wij u graag met het geven van een aantal praktische tips om teken zoveel mogelijk te voorkomen.

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

Tip 1: Controleer uw hond dagelijks op teken

Deze tip klinkt logisch, maar wordt lang niet altijd gedaan. Het is belangrijk dat u uw hond regelmatig controleert op teken. Dit geldt zelfs wanneer uw hond niet verder dan de achtertuin komt; ook daar kunnen namelijk teken voorkomen!

Teken zitten bij honden meestal in de nek, bij de oren of in de buurt van de oksels en poten. Echter, een teek kan overal zitten; controleer dus altijd het gehele lichaam van uw hond.

Tip 2: Een tekenband

Uw huisdier controleren is natuurlijk belangrijk, maar: voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om uw hond goed te beschermen tegen teken. Om teken zoveel mogelijk te voorkomen zijn er verschillende middelen op de markt gebracht, ieder met zijn eigen toepassingsmogelijkheden.

Een veelgebruikt preventiemiddel is de tekenband. Een tekenband beschermt uw hond langdurig (ongeveer acht maanden) tegen teken. De werkzame stoffen uit de tekenband worden via de huid verspreid en op die manier wordt uw huisdier volledig beschermd. Een tekenband beschermt ook tegen andere parasieten, zoals vlooien. Het is belangrijk dat de tekenband wat strakker zit en contact maakt met de huid; alleen dan is een tekenband namelijk werkzaam.

Tip 3: Spot-on producten tegen teken

Een spot-on pipetje bevat een vloeistof die in de nek van de hond moet worden gedruppeld. De vloeistof wordt opgenomen door de huid en vervolgens verspreid over het hele lichaam van de hond. De vloeistof beschermt uw hond ook tegen andere parasieten, zoals vlooien. De druppels zijn wat minder lang actief dan de tekenband: bij de meeste spot-on pipetten geldt dat de behandeling maandelijks uitgevoerd moet worden.

 

Let op: lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van het product dat je gebruikt.

Wat moet u doen als uw hond een tekenbeet heeft?

Het is belangrijk dat u de gevonden teek zo snel mogelijk verwijderd. Hoe sneller de teek wordt weggehaald, hoe minder kans dat de teek ziektes overbrengt. Gebruik altijd een tekentang om de teek (inclusief kop) te verwijderen.

Meer informatie?

Heeft u behoefte aan advies over welk product het meest geschikt is voor uw huisdier? Een dierenarts of dierenwinkel kan u van professioneel advies voorzien.

Bent u benieuwd naar onze andere blogs? Neem dan snel een kijkje!

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.