Wat zijn de voor- en nadelen van het castreren of steriliseren van een hond?

Een castratie of sterilisatie bij een hond brengt zo zijn voor- en nadelen met zich mee. Wist jij bijvoorbeeld dat een castratie of sterilisatie invloed kan hebben op de algehele gezondheid jouw huisdier? Wij vertellen jou graag meer over de verschillende ingrepen én de effecten die ze kunnen hebben op o.a. de vacht van jouw hond.

Verschil tussen sterilisatie en castratie

Voordat we dieper ingaan op de effecten van de ingrepen, is het goed om te weten wat nu precies het verschil is tussen een castratie of sterilisatie. Beide ingrepen kunnen zowel bij teefjes (vrouwtjes) als bij reutjes (mannetjes) worden uitgevoerd. Daarnaast richten beide ingrepen zich op het onvruchtbaar maken van de hond. De verschillen zitten hem voornamelijk in de manier waarop dat gebeurt én de invloed die het heeft op de gezondheid van de hond.

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders bij een reu en de eileider van een teef onderbroken. Bij een castratie worden de teelballen of de eierstokken in zijn geheel verwijderd.

Een castratie zorgt er niet alleen voor dat de hond onvruchtbaar wordt; ook de aanmaak van de geslachtshormonen stopt na deze ingreep. Dit kan zo zijn voordelen met zich meebrengen: extreem seksueel gedrag kan hierdoor drastisch worden verminderen. Daarnaast kan het remmen van de geslachtshormonen gezondheidsproblemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld melkkliertumoren.

Wat zijn de voordelen van een castratie/sterilisatie?

Voordelen bij een teef

Eén van de meest bekende voordelen van een gecastreerde teef, is dat de hond niet meer loops wordt. Maar wist je dat de castratie van een teefje nog meer gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Zo vermindert een castratie de kans op kwaadaardige tumoren in de melkklieren. Het risico wordt tot wel zeven keer kleiner! Hiervoor geldt wel dat de teef voor de vierde loopsheid gecastreerd moet worden.

Ook zal de teef geen last meer hebben van een schijndracht, een verschijnsel dat zowel vervelend is voor de hond als voor zijn baasje.

 

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

 

Voordelen bij een reu

Sommige reutjes hebben een flinke gebruiksaanwijzing; dit vraagt om een goede training en opvoeding. Is er al van alles geprobeerd, maar blijven de gedragsproblemen bestaan? Dan kan castratie misschien wel de uitkomst bieden. Veel reuen worden namelijk een stuk handelbaarder na een castratie. Voor reuen die erg dominant of hyper seksueel zijn kan een castratie ook een uitkomst zijn. Reuen die extreem actief zijn kunnen na de ingreep wat rustiger worden.

 

Wat zijn de nadelen van een castratie/sterilisatie?

Voor zowel de reu als de teef kan een castratie of sterilisatie ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Ten eerste is de ingreep definitief: terugdraaien is dus niet mogelijk. Daarnaast wordt de stofwisseling na een sterilisatie wat trager, dit kan leiden tot een mogelijke gewichtstoename. Laat je een teefje steriliseren? Dan kan het voorkomen dat de er incontinentieklachten gaan ontstaan. Daarnaast is het (vooral bij langharige honden) mogelijk dat de vachtstructuur verandert. Hier vertellen wij jou graag meer over.

 

De invloed van castratie/sterilisatie op de vacht van een hond

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van een castratie/sterilisatie op de haargroeicyclus en de vacht van een hond. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs terug te vinden is, zien hondeneigenaren en dierenartsen vaak weldegelijk een verandering in de vacht van een hond. In welke mate de vacht van een hond verandert, is afhankelijk van de vachtsoort, de hoeveelheid vacht en de leeftijd waarop de hond is gesteriliseerd/gecastreerd.

De meest voorkomende veranderingen in de vacht zijn:

– De vacht wordt meer wollig
– De vacht gaat meer krullen
– De structuur van de vacht verandert
– Het hele jaar door verharen

Heeft jouw hond een castratie of sterilisatie ondergaan? Dan vraagt de vacht om meer onderhoud dan je misschien gewend was. Je kunt het volgende doen om de vacht van jouw hond goed te verzorgen na een castratie/sterilisatie:

1. De vacht klitvrij houden door de kammen en borstelen.

2. Niet onnodig vaak kammen of borstelen, anders raakt de verharing nog meer uit balans.

3. Bij stokharen: ontwollen bij de trimsalon. Wassen, laten in werken en vervolgens alle loszittende haren eruit blazen. Met een grove kam worden de laatste loszittende haren eruit gehaald.

4. Laat je hond regelmatig trimmen.

5. Droog de vacht goed na het zwemmen.

 

Jouw hond getrimd terug van zijn verblijf in het pension?

Komt jouw hond bij ons logeren? Dan is het mogelijk om hem getrimd en wel weer op te komen halen. Met onze in-house trimsalon garanderen wij jou van een heerlijk verblijf waarbij jouw hond lekker verwend wordt.

Wij hebben voor de komende tijd nog verschillende plaatsen beschikbaar. Wil je een plaatsje voor jouw hond reserveren? Dit kun je heel gemakkelijk doen op onze website

 

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.